maandag 26 augustus 2013

Let's go to the beach!

Dit weekend zijn we voor het eerst de kroegen op gaan zoeken, en we zijn lekker wisten uit eten. Drie dagen lang nog even van het vakantie gevoel genieten want sinds vandaag zijn we dan echt aan onze stage begonnen. Woensdag waren we naar een local barretje dicht bij huis geweest, en zo hebben we ook de mensen in het huisje wat beter leren kennen. We zitten nu nog met twee meiden en twee jongens maar vanaf volgende week wordt het druk. Voor nu is het echt heel gezellig met z’n viertjes en ik heb echt een mooi weekend hier gehad. Vrijdag moest iedereen naar stage, en toen we allemaal thuis waren zijn we naar het uitgaanscentrum van Kaapstad gereden, longstreet. Hier hebben we bij Mama Africa gegeten. Dit was een restaurant waar ze al het locale eten verkochten. Iedereen nam de mixed grill waarbij we krokodil, struisvogel, kudu, springbok en een worstje van hertenvlees hebben gegeten. Vooral de springbok is echt een aanrader! Na het eten zijn we nog even een bar binnengedoken waar we ons goed hebben kunnen vermaken. Zaterdag ochtend werden we wakker en het was eindelijk goed weer hier in Kaapstad. Dat betekende voor ons dus gelijk strand! We hebben de middag doorgebracht op het Bloubergstrand. Hier zijn hele mooie golven en ondanks dat het water nog wat koud was hebben we er al wel tot onze knieën in de zee gestaan (en nog iets verder met onze opgerolde broeken, want de golven waren verrassend hoog). In de namiddag hebben we extreem pittige soep op, en ’s avonds zijn we nog een pizza gaan eten. De avond hebben we afgesloten in het zelfde barretje als woensdag. Wat ik nu vergeet te zeggen is dat we hier elke avond echt lekker eten, we hebben namelijk het geluk dat een van onze huisgenoten chef-kok is geweest. Dus nu we nog met een klein groepje zijn heeft hij elke avond al voor ons gekookt, in ruil dat wij zijn was doen. Prima verdeling vond ik zo! Zondag was het nog beter weer hier, en we zijn opnieuw naar een strand gaan zoeken. Uiteindelijk kwamen we in een natuurgebied terecht, grotto bay, met een heel mooi uitzicht over de zee. En op dit moment zit ik op de uct, nog even weinig te doen. Maar om 12 uur hebben Sanne en ik een afspraak met Sairita, de forensisch patholoog, en ze gaat ons vertellen hoe we de databank met gegevens van zelfmoorden moeten vullen. En vanaf morgen gaan we hier dan ook fulltime aan werken.

Eerste strandfoto

Martijn en Robert

Uitzicht op de tafelberg vanaf het strand

Beetje voetballen

Veel surfers op het strand

maandag 19 augustus 2013

Eerste dagje op UCT

Het eerste weekend hier in Kaapstad is echt voorbij gevlogen. Het enige wat Sanne en ik gedaan hebben was schoonmaken en op en neer naar de winkel rijden voor schoonmaak spullen en eten. Dit hebben we natuurlijk wel in stijl gedaan met onze chico. Wat ons wel is opgevallen is dat de helft van de mensen een volkswagen chico rijden, en het grootste gedeelte ook nog een witte. Dus het is wachten tot de dag dat we onze auto kwijt zijn. Na ons harde werk zien de badkamer en de keuken er wel heel netjes uit. Beetje jammer was wel dat alles wat we aanraakte kapot ging. Lijstje; handdoekenrek, douchekop, shotglas, koffiekan, fornuis/ oven. Vandaar dat we vaak op en neer naar de winkel moesten rijden. Tijdens de schoonmaak in de keuken vonden we al opvallende zwarte korreltjes en we waren bang voor het ergste, en ja hoor dag twee vonden we in een van de laatste kastjes nog een huisgenoot. Gelukkig was hij al dood en konden we dus gelijk door met werken. Zondag avond waren we eindelijk klaar en konden we nog even ontspannen voordat het werk hier in Zuid-Afrika voor ons echt kon beginnen.

Huisgenootje
Vandaag zijn we namelijk voor het eerst naar de University of Cape Town gereden. Dat alleen was al een heel avontuur voor mij. Aangezien onze auto vanaf 70 km/h al begint te trillen en te brommen, en het verkeer hier dodelijk is voor elke nieuweling hier. Maar ik heb geen taxibusjes, mensen, auto's of brommers raak gereden dus de eerste dag naar het centrum van Kaapstad is al geslaagd. Op de universiteit hebben we te horen gekregen wat onze projecten gaan worden. Eerst gaan ze kijken hoe labvaardig we zijn, en het eerste halfjaar hebben ze een klein project voor ons in gedachte. Hierbij wordt gekeken op genetisch gebied, waardoor sommige mensen doof worden door de behandelingen aan kanker hier in Zuid-Afrika. En daarnaast willen ze ons ook al laten beginnen aan het afstudeerproject. Het eerste half jaar mogen we dan gedeeltelijke dagen werken aan een databank. En onze afstudeerstage zal het onderwerp hebben; genetische afwijkingen in het DNA waardoor karaktereigenschappen als agressiviteit ontstaan. Maar meer over onze projecten zullen we deze week nog wel te horen krijgen. We hebben in ieder geval vandaag al heel veel mensen leren kennen waarmee we zullen gaan samen werken. Iedereen is hier heel vriendelijk en vele zijn ook nog studenten en dus even jong als ons.

En vanavond krijgen we de eerste huisgenoot erbij. We hebben ook al gehoord dat de tweede jongen aanstaande woensdag komt, dus dan wordt het hier gelukkig wat drukker in ons huisje. Deze dagen hebben we ook voor het eerst een mooi zicht gehad op de tafelberg. En de University of Cape Town ligt zelfs bijna aan de voet van de berg.

Eerste zicht op de tafelberg


Tafelberg vanaf UCT

vrijdag 16 augustus 2013

Eerste dagje

Vanochtend werd ik wakker na een heerlijke 11 uur geslapen te hebben. Samen met Sanne besloot ik om nog niet te gaan douchen maar eerst wat schoonmaak spullen te halen om de douchecabine op te frissen. Toen wij de woonkamer binnenkwamen viel het ons op dat er auto's voor ons huis stonden. En toen we naar buiten liepen om naar de winkel te gaan zagen we dat de straat was afgezet. Nu hadden we wel gemerkt dat het gister nacht veel had gerend, maar we hadden niet verwacht dat de halve straat blank zou staan! Gelukkig wonen wij op een heuveltje waardoor alleen ons huis niet was volgelopen met water. De buren en de straat tegenover ons hadden minder geluk. Nadat we de boodschappen hadden gedaan en terug liepen zagen we zelfs een camera man en journaliste staan bij ons huis, dus we maken weer wat bijzonders mee! Even later werden we gebeld dat onze auto vanmiddag al gebracht werd, we hadden daarvoor alleen wel kopieën nodig van ons rijbewijs en paspoort. Dus zo sportief als we zijn hebben we drie kwartier heen en terug naar het winkelcentrum gelopen voor een paar kopietjes, waarna we helaas op de terugweg erachter kwamen dat er meerdere computerwinkels bij ons om de hoek zaten. De auto kwam precies op tijd, en de komende 10 maanden rijden we in een volkswagen chico.



donderdag 15 augustus 2013

Veilig aangekomen!

24 uur geleden zat ik samen met Sanne nog in het vliegtuig, net opgestegen vanaf Schiphol. En nu zitten we al op de bank in het huisje. Het begin van de vlucht was een beetje zenuwslopend aangezien we bijna anderhalf uur te laat vertrokken wegens een technische storing. Maar gelukkig haalde we onze overstap in Istanbul nog, en uiteindelijk zijn we op de verwachtte tijd in Kaapstad geland. Daar werden we opgewacht door een jongen van het stagebureau die ons in het huisje en de woonwijk heeft rondgeleid. We hebben gelijk eventjes boodschappen gedaan en onze kledingkast volgeladen. Op dit moment moeten we het nog met z'n tweeën doen, maar maandag komt de eerste huisgenoot erbij en vanaf 4 september zit het huis vol. Dit weekend proberen we nog een auto te regelen en maandag gaan we voor het eerst naar de University of Cape Town om onze stage te bespreken. De komende dagen hebben we dus nog even tijd om ons te settelen.