maandag 17 maart 2014

Last weeks of summer

De afgelopen weken zijn echt voorbij gevlogen. Deze keer is het lastig voor me om te herinneren wat ik ook al weer allemaal heb gedaan. Het zal dan ook niet helemaal in de juiste volgorde zijn, maar toch weer even een berichtje om iedereen op de hoogte te houden. In Nederland is het natuurlijk carnaval geweest, mooiste feestje van het jaar. En gelukkig zit het hier in Kaapstad ook vol met Nederlanders, dus hebben Sanne en ik ook nog een avondje mee gefeest als rasechte springbok rugby fan en politie. Een collegaatje van ons stelde voor om een dansvoorstelling van haar en andere artiesten te gaan zien in het Artscape theater. We wiste het nog niet, maar dit theater blijkt maar een paar straten verderop te zitten, en het is een hele mooie locatie waar verschillende soorten shows te zien zijn. Een paar weken geleden zijn we nog een keer naar het Artscape geweest, alleen deze keer voor de musical The Sound of Music. Dit was mijn eerste keer dat ik naar een musical ging, maar man man man wat mooi! Hier hebben we dan ook weer een heel mooi avondje gehad met de bekende klassiekertjes.

Nu we niet meer zo’n groot huis hebben, zoeken we vermaak voornamelijk in Greenpoint en Waterfront. Dit hield dus een aantal bioscoop bezoekjes, winkelen, terrasjes en heel veel lekker eten in! We zijn ook nog een keertje naar het Greenpoint park geweest. Ik snap niet dat het ons niet eerder is opgevallen, want het ligt vlak bij, maar achter het stadion is dus een heel groot park met allerlei sportvelden en ook een wandel gedeelte. Hier hebben we een middagje gerelaxed toen we stage even beu waren (a) Het lang geplande concert van Eminem hebben we ondertussen ook al gehad. Het begon al aan het einde van de middag met een dj, de ‘geweldige’ Jack Parow, en nog een of andere rare dikke vent die niet kon zingen maar het publiek flink wist te vermaken. Wat me wel verbaasde is dat het de hele tijd heel rustig was, het stadion leek maar niet vol te stromen. Maar toen Eminem dan eindelijk begon was het echt een geweldig feestje! Geen pauzes, geen geouwehoer, gewoon een geweldig concert.

Met stage gaat het ook allemaal nog goed. We zijn onze primers al aan het testen, alleen kunnen we geen gels runnen omdat de materialen op zijn. Dit is dus wel even een tegenvaller want we moeten hele dagen op stage aanwezig zijn en we kunnen niet veel doen. Sascha heeft ons nog wel twee keer meegenomen naar de rechtbank. Anders als ik in Nederland al had gezien waren dit echte moordzaken. Het rechtssysteem zit hier net iets anders in elkaar en het lijkt ook allemaal iets minder serieus. Eerst waren we naar de rechtbank van Wynberg geweest, dit stelde echt niet veel voor. Maar een paar weken later gingen we naar High Court in het centrum en dit was wel een mooie ervaring. De zaak heeft een diepe indruk op me gemaakt en liet ook wel weer duidelijk zien waarom de rechtbank hier zwaar nodig is.


Afgelopen weekend was het dan tijd dat wij Sascha eens ergens mee naar toe namen. En eindelijk heb ik weer wat spannends van m’n lijstje af mogen strepen, namelijk skydiven! Alleen al het rondje in het vliegtuig was iets heel moois. Ik had nog nooit in zo’n klein vliegtuigje gezeten en het uitzicht over zee, en in de verte Kaapstad was geweldig. Daarna mochten Sascha en ik dan eindelijk echt springen. Dit ging allemaal heel snel voor mijn gevoel. De vrije val gaf echt een heerlijk gevoel en best wel een kick en vanaf het moment dat de parachute open ging werd het een hele mooie afdaling naar beneden. Ik heb dan ook zwaar genoten van het uitzicht na de woorden van mijn springmaatje; Welcome to the sky!

maandag 10 februari 2014

Hello Greenpoint!

Sinds een paar dagen zijn Sanne en ik eindelijk verhuist naar onze nieuwe kamer. Eerst hebben we een paar dagen in een eenpersoonskamer gezeten, maar gelukkig hebben we nu weer genoeg ruimte. De nieuwe kamer is wel groot, en heeft een balkon met een mooi uitzicht. Maar er zitten ook twee minpuntjes aan. Het eerste is dat er maar een bed is, ik slaap nu dus op de grond op een matras, maar dat is eigenlijk heel goed te doen. Het tweede punt is iets problematischer. We hebben namelijk onze ‘badkamer’ in dezelfde kamer. Oftewel, vanuit mijn matrasje kijk ik rechtstreeks op de wc, en Sanne slaapt tegenover de douche. Hier moeten we dus nog even wat op gaan verzinnen, aangezien dat ons iets te ver ging. Maar voor nu gebruiken we gewoon de gezamenlijk badkamer op de gang. Verder wonen er bijna alleen maar vrouwen in ons huis (stuk of 14 nu) en drie jongens. We hebben al paar keer met ze samen gegeten en het bevalt ons goed. Sowieso hoeven we nu minder ver naar stage te rijden en Greenpoint is echt een hele mooie buurt om in te wonen. Tot zo ver ons nieuwe kamertje. Op stage zijn we begonnen aan ons afstudeerproject. En ondanks wat tegenslag met het aanvragen van ethics voor het project gaat het goed. De primers zijn al ontworpen dus nu alleen nog even laten checken en dan kunnen we aan het echte labwerk beginnen.

Verder hebben we ons zelf best rustig gehouden de afgelopen weken. Halverwege januari zijn we naar Robbeneiland geweest. Hier hebben we eerst een bustour over het eiland gehad waarbij onze gids van alles vertelde over de mensen die er wonen nu, en waar alle gebouwen voor dienen. En daarbij kregen we alle informatie over Robbeneiland toen het nog als gevangenis diende. Na de tour op het eiland zelf zijn we de steng bewaakte gevangenis ingegaan en hebben daar nog een rondleiding gekregen. Deze was van een oud-gevangene, en de man kon ons dus heel veel vertellen over hoe het gevangenis leven er uit zag een aantal jaren geleden. Hij had in dezelfde tijd als Mandela in de gevangenis gezeten en wist daar dus ook nog veel over te vertellen. We hebben ook de oude cel van Mandela zelf kunnen zien, en verder nog wat slaapzalen en douches. Na de hele rondtour zijn we weer terug gegaan naar het vaste land met de ferry waarbij je echt een mooi uitzicht had op Kaapstad.

 


In de weken daarna hebben we voornamelijk afscheidsdiners gehad, en nu zijn bijna al onze oude huisgenootjes terug naar Nederland. We zijn ook nog een middagje samen met Egle naar Blue rock geweest voor een feestje. En vanaf februari hebben we de meeste tijd in Waterfront doorgebracht omdat dat nu vlak bij ons nieuwe huisje ligt, dat wordt dus shoppen! Afgelopen weekend ben ik naar Butterfly World gegaan. Een grote kas waar ze (natuurlijk) vlinders hadden, maar ook leguanen, hagedissen, hele rare konijn/kangoeroe beesten, kleine aapjes, heel veel vogels, spinnen en vissen hadden. Daar heb ik dan ook weer van allerlei dieren kunnen zien. Het was maar heel klein, maar wat wel leuk was aan het parkje was dat alles los door elkaar heen liep. En nu zit ik me een beetje op stage te vervelen. Na afgelopen deadlines is het nu vrij rustig op stage. We moeten wel genoeg doen maar het blijkt onmogelijk om even snel een afspraak met mensen hier in te plannen, dus grote delen van de dag zitten Sanne en ik nu maar series te kijken om ons te vermaken. Voor de komende weken heb ik nog in de planning staan om te gaan skydiven, en ook een helikopter rondje is te spraken gekomen maar dat moet allemaal nog geboekt worden.



 

 

 

 



Veel liefs vanuit Kaapstad!

Ps: mijn nieuwe adres:

9 Upper Hillside Terrace
Greenpoint 8051
Cape Town, South Africa

dinsdag 7 januari 2014

Zomer in Kaapstad

Het is ondertussen een hele tijd geleden dat ik iets heb geschreven. Dus ik start maar gewoon met het begin van december. Van 6 tot 9 december ben ik naar het Krugerpark geweest. Dit weekend begon al vroeg op vrijdag, want rond half 6 zouden we op het vliegveld inchecken. Eenmaal in Johannesburg aangekomen moesten we even wachten op onze busjes waarmee we dit weekend mee weg gingen, maar daarna zijn we gelijk op pad gegaan. We zouden een paar watervallen gaan bekijken en God’s Window, maar door de dichte mist hebben we die dag maar een waterval kunnen zien en de rest moesten we nog even op wachten. Die avond hebben we in een backpackers geslapen, dit keer wel wat anders dan dat we gewend waren. Een oude trein was namelijk aangepast zodat iedereen daar in kon slapen. Was wel een heel leuk idee. En de volgende dag zijn we weer op pad gegaan, opnieuw een poging gedaan om God’s Window te zien maar weer was het te mistig. Dus zijn we maar snel op weg naar het Krugerpark gegaan. Rond vier uur zijn we het park ingereden met Wouter en Claudio als onze bestuurders en tevens rangers. Leuke verrassing was dat Wouter echt veel van alle dieren afwist en het was dus een prima eerste safari. We hadden die dag al olifanten, giraffen, kudu’s, impala’s, nijlpaarden en een witte vrouwtjes neushoorn met haar kindje gezien. En daarnaast een hoop vogels waar ik de naam niet meer van weet (a). Die avond sliepen we in de tweede backpackers, hierbij sliepen we gewoon op een slaapzaal en een paar mensen in tentjes. ’s Avonds hebben we daar lekker pizza kunnen eten en ons kunnen vermaken met poolen en darten. En na het weer net iets te laat te hebben gemaakt, gingen we zondag ochtend vroeg uit de veren voor een volle dag safari! Met rangers van het Krugerpark zelf gingen we met een jeepje het park door crossen. En crossen kon je het wel echt noemen, want telkens als de ranger iets via de radio hoorde racete hij naar de locatie om een nieuw dier te kunnen spotten. Die dag hebben we de big five compleet kunnen maken. We hebben buffels, cheeta’s, een luipaard en nog veel meer dieren gezien. Toen hebben we even wat gegeten bij de Spur en s’avonds zijn we weer terug naar het park gereden voor een nachtsafari. We hebben hierbij een tijdje stil gestaan met onze ranger bij een waterpoel waar verschillende dieren met elkaar in confrontatie kwamen. Een groep nijlpaarden zat in het water, terwijl een olifant steeds dichtbij kwam omdat die zich wou wassen in de poel. De nijlpaarden wilden het terrein niet afgeven en begonnen dus een soort blazend en schreeuwend geluid te maken om de olifant weg te jagen. De olifant liep geheel om de poel heen en kwam ineens met nog een olifant terug. Nu waren ze dus met z’n tweeën en zijn ze het water ingegaan om zich te wassen en te spelen. De nijlpaarden waren ondertussen op de vlucht naar de andere kant van de poel waar geen olifanten waren. Ze probeerden de olifanten nog weg te jagen met hun geluid maar toen namen de olifanten het over en jaagden de nijlpaarden weg uit hun buurt. Op de achtergrond van dit hele spektakel zagen we nog een paar neushoorns lopen. Een moeder met een kindje en een vader die iets verderop liep. Om dit alles zo in de wilde natuur te mogen aanschouwen is echt een hele ervaring. Pas op dat moment had ik echt het idee dat ik midden in de wilde natuur stond en dat het iets heel bijzonders was. Later tijdens die safari werd het echt donker en begon het te regenen. En we hebben naast een paar impala’s op afstand alleen nog een olifant gezien. Die beesten zie je dus echt niet in het donker! De ranger zei dat hij hem had zien staan, en pas toen het licht erop geschenen werd zag ik dat het beest nog geen vijf meter verderop stond. Maandag zijn we weer terug gereden naar Johannesburg. Dit keer was het minder mistig op de weg en hebben we eindelijk God’s Window kunnen zien. Wat het uitzicht zeker wel waard was! Nu pas viel ook op dat de hele route die we steeds reden echt heel mooi was, dus gelukkig hebben we er nog iets van kunnen zien.
Alle foto’s van dit weekend staan ondertussen al een tijdje op facebook.

Vrijdag toen dat weekend begon werd bekend dat Mandela was overleden, maar omdat ik niet echt in de druk bewoonde wereld was het gehele weekend heb ik hier weinig van mee gekregen. Eenmaal terug in Kaapstad ben ik die week nog wel naar de memorial in het stadion geweest. Was toch wel een mooie ervaring om te zien hoe de inwoners hier met zijn verlies om gingen. Na dit weekend ben ik nog een weekendje terug gegaan naar Hermanus. Sanne had daar namelijk een duikcursus en had een paar mensen mee gevraagd om daar weer eens Shimmi’s te gaan bezoeken. Natuurlijk was dit weer een heel mooi avondje, zoals we daar gewend zijn. De volgende dag ben ik samen met Gerard en Bas terug gereden naar Kaapstad en hebben we nog een paar outlet winkels aan gedaan. En ’s avonds zijn we wat gaan eten bij een leuk tentje met uitzicht op het strand. De weekenden daarna is er weinig spannends meer gebeurt. Ik heb nog wel een hike gedaan naar een waterval, super mooi om een keertje gedaan te hebben. Helaas ben ik nog altijd even onhandig naar al dat hiken en heb ik opnieuw m’n schoenen verrot gelopen en zit ik zelf nog steeds onder de krassen, maar het was het waard!

Al vrij snel was het kerst. Op kerstavond hadden we de mensen van Erica road uitgenodigd voor nacho’s en een spelletjes avond. En toen was het al eerste kerstdag. Die dag zijn we terug gegaan naar Simon’s Town voor de pinguins! De vorige keer dat ik hier was heb ik maar een aantal pinguins op het strandje kunnen spotten. En nu zag ik bij andere mensen dat zij foto’s hadden met veel meer pinguins, dus dat wilde ik ook wel mee maken! Toen we er aankwamen bleek dat wij van hopley en erica road niet de enige waren die dit idee hadden gehad voor eerste kerstdag. Man man man wat was het druk, gelukkig wist ik door de vorige keer dat het strandje langer was dan je op eerste gezicht zag. En achteraan bleken ook veel meer pinguins te zitten. Dit maal echt ertussen kunnen staan en weer kunnen lachen om die rare beesten. ’s Avonds zijn we lekker uit eten geweest in Simon’s Town zelf en weer redelijk op tijd naar huis gegaan. Tweede kerstdag ben ik het grootste deel van de dag lekker thuis gebleven. Voor het eerst helemaal alleen thuis, dus dat betekende: zwembad! ’s Avonds zijn we met Hopley, Erica road en Dirk en Joost uit eten geweest in waterfront, en we hebben dit avondje afgesloten in de pakalolo. Al met al een leuke kerst dus.

Op stage hadden Sanne en ik ondertussen half vakantie, we hoefde alleen naar de forensische afdeling om daar onze databank af te maken en alles wat we daarvoor hadden gebruikt te filen. We hadden deze weken dus ook best veel vrije tijd, wat toch wel fijn was na zoveel weken werken. In de weekenden heb ik vrij weinig meer gedaan, grootste tijd heb ik samen met John bij Erica road doorgebracht omdat bij ons thuis iedereen weg is op dit moment. De meeste zijn reizen en het huis is dus nogal stil nu. Zelfs de schoonmaakster komt niet meer opdagen dus vluchten uit huis was voor ons de beste optie haha. Voor Nieuwjaar hadden we geregeld dat we een feestje bij Clifton Beach hadden. Dit werd uiteindelijk ook weer een heel mooi avondje met een hoop leuke mensen. De weekendjes daarna ben ik andere activiteiten hier in Kaapstad gaan doen. Zo ben ik gaan rodelen, karten en bowlen. Dit laatste in het Grand west. Dat is trouwens echt over de top als je daar aankomt. De oprijlaan met parkeerkaartjesautomaten doet denken aan Disneyland, ook als je eenmaal het terrein op rijd lijkt het immens groot. Overal zijn parkeer plaatsen. Het hotel ziet er duur uit en het casino is aan alle kanten rijkelijk versierd. Ik ben er nu twee keer geweest maar blijf me ogen uitkijken als ik daar rondloop. Als je eenmaal binnen bent lijkt het niet eens zo heel groot maar alles blinkt en knippert en is verlicht, om knettergek van te worden haha.

En nu zit het eerste halfjaar er bijna op. Nog even knallen voor stage en dan kan ik aan het volgende project beginnen. Vanaf 1 februari heb ik ook een nieuw woonadres in Greenpoint dus er zal voor mij vast een hoop veranderen. Nieuw huisje, nieuwe mensen en nog een hoop op de to-do lijst hier in Kaapstad J


Liefs vanuit Zuid-Afrika!